Site icon Web Her Yerde

Windows 10 Disk Kullanımı Nasıl Azaltılır?

Windows 10 kullanımı kolaylaştıran yenilik ve özellikler barındırsa da bazen bu özellikler donanımı düşük seviyede olan bilgisayarlar için sorun olabiliyor. Sabit disk performansı düşük bilgisayarlar çok yüksek seviyelerde olan Windows 10 disk kullanımı bilgisayarınızın kullanım hızını oldukça etkiliyor. 100% seviyelerine çıkan disk kullanımı sisteminizi oldukça yavaşlatabiliyor. Bu yazımızda Windows 10’un fazla disk kullanımı azaltmaya yönelik bazı ipuçlarını paylaşıyoruz.

Not: Burada anlatacaklarımızın yalnızca Windows 10 kaynaklı disk kullanım sorunlarına çözüm olacağını unutmayın. Eğer donanımızın sebep olduğu yani sabit diskiniz gibi bilgisayar parçalarından kaynaklanan bir sorununuz varsa burada anlatılanlar sorununuza çözüm olamayabilir. Bu tür donanım sorunlarınızı da yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Fazla Disk Kullanımına Neden Olan Özellikler

Windows 10’un gereğinden fazla disk kullanımı yapmasına en çok neden olan özelliklerin başında Windows Search ve Antimalware özellikleri geliyor. Bu özellikler her ne kadar kullanımınıza fayda sağlasa da neden oldukları performans kaybı bazen olumsuz etkilere neden olabiliyor. Bilgisayarınızın disk kullanımı azaltmak amacıyla bu servisleri kapatmak işe yarayabiliyor.

Windows Search Hizmeti Nedir? Nasıl Kapatılır veya Açılır?

Bu hizmet Windows gezgini üzerinde bir dosya veya klasör aradığınızda size daha hızlı arama sonuçları sunabilmek için sürekli olarak bilgisayarınızda kullandığınız dosyaların bilgisini tutan bir dizin hizmetidir. Yani başlat veya klasörlerde bulunan arama bölümlerinde daha hızlı ve detaylı sonuçlar almanıza olanak sağlamaktadır. Bu sebeple oldukça fazla disk kullanımına neden olmaktadır. 

Windows Search hizmetinin kapatılması herhangi bir sorun teşkil etmiyor ancak çok fazla dosya ve klasör araması yapıyorsanız bu servisi kapattığınızda yapacağınız aramaların da yavaş ve daha genel olacağını unutmayın.

Kapatmak için öncelikle Başlat menüsünü açın ve arama bölümüne services.msc yazın ve Hizmetler uygulamasını çalıştırın. Ayrıca Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Hizmetler bölümünden de ulaşabilirsiniz.

Daha sonra açılan listede Windows Search hizmetini bulun ve sağ tıklayarak Özellikler seçeneğini seçin. Özellikler penceresinde öncelikle Durdur düğmesine tıklayın ve hizmeti durdurun. Daha sonra Otomatik olan Başlangıç Türü seçeneğini Devre Dışı olarak değiştirin. Uygula ve Tamam yaptıktan sonra hizmet devre dışı kalacaktır. Eğer daha sonra tekrar etkinleştirmek isterseniz yine aynı adımnları takip edin ve bu kez Başlat düğmesine tıklayın ve Başlangıç Türü seçeneğini Otomatik yapın.

Windows Antimalware Hizmeti Nedir? Nasıl Kapatılır veya Açılır?

Bu hizmet Windows ile birlikte gelen Defender hizmetidir. Sürekli olarak kapalı tutmanızı önermiyoruz. Ancak bazı durumlarda performans için devre dışı bırakabilirsiniz. Kapattığınız taktirde sisteminizi koruyan bir antivirüs olmayacaktır. Eğer kapatırsanız bunu bilerek kapatın ve sorumluluğun size ait olduğunu unutmayın. Öncelikli önerimiz Defender’ı kapatmak yerine sisteminizi yormayacak farklı bir antivirüs programını kullanmanızdır. Fakat kapatmak isterseniz de Başlat > Ayarlar menüsüne girin ve Güncelleştirme ve Güvenlik bölümünden Windows Defender sekmesine gelin. Burada bulunan Gerçek Zamanlı Koruma seçeneğini kapalı konuma getirin. Tekrar etkinleştirmek için ise yine aynı seçeneği açık konuma getirin.

Bu özellikleri kapatarak Windows 10’un disk kullanımı yüksek ölçüde azaltabilirsiniz. Ancak Antimalware hizmetini kapatmanız yerine sisteminizi yormayan bir antivirüs yazılımı ile değiştirmenizi önerdiğimizi tekrar hatırlatalım.

Yorum bölümünden aklınıza takılanları sormayı unutmayın.

Exit mobile version