26 Eylül 2019 brkwel Yazılım

PHP ile Fonksiyon Kullanımı

Bu yazımızda kodlama yaparken işimizi oldukça kolaylaştıran Php fonksiyon kullanımını göz atacağız.

Fonksiyonlar, farklı yerlerde kullanacağımız sabit bir kod bloğunu tekrar tekrar yazmamak için işimizi oldukça kolaylaştıran yapılardır. Fonksiyonlar sayesinde bir kez tanımladığımız bir kod parçasını istediğimiz yerde kısa bir kod ile çağırarak kullanabiliriz.

Kodlama yaparken fonksiyonlar ile çalışmak gereksiz tekrarlanacak kod satırlarının önüne geçerken daha temiz bir script yapısı oluşturmamıza imkan sunar. Bu sayede sıkça kullandığımız kod blokları elimizin altında olur ve istediğimiz yerde bunları fonksiyon olarak çağırıp kullanabiliriz. Kendi tanımladığımız fonksiyonların yanı sıra PHP içerisinde de çeşitli işlemlerde kullanılan birçok hazır fonksiyon mevcuttur. Örneğin is_int() veya is_string gibi fonksiyonlar ile verilerin türünü kontrol edebiliriz.

PHP ile Fonksiyon Tanımlama

Aşağıda örnekler ile PHP’de fonksiyon nasıl tanımlanır bulabilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir nokta da fonksiyonu tanımlamanız o fonksiyonun çalışması için yeterli değildir. Bir fonksiyonu tanımladıktan sonra kullanmak istediğiniz bölümde o fonksiyonu çağırmanız gerekir.

// Fonksiyon tanımlama örneği.
function merhaba () {
     echo 'Merhaba!';
}

/* 
Fonksiyonu yukarıdaki örnekte olduğu gibi ilk olarak tanımlamak gerekir. 
Tanımladığınız fonksiyon bu şekilde çalışmayacaktır. 
Fonksiyonun çalışması için kullanacağımız bölümde aşağıdaki şekilde çağırmayı unutmamalıyız.
*/

// Fonksiyon çağırma
merhaba();

Yukarıda görüldüğü gibi fonksiyonu çağırdığımız noktada ekrana ‘Merhaba!’ çıktısını verecektir.

PHP Fonksiyonları ile Parametre Kullanımı

Fonksiyon tanımlarken çoğu zaman tanımladığımız fonksiyonun içirisinde kullanacağımız bazı değerler göndermemiz gerekir.

function merhaba ($isim) {
     echo 'Merhaba, ' . $isim;
}

merhaba('Burak');

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi fonksiyona bir parametre tanımladık ve bu parametreyi değişken olarak ekrana çıktı verdiğimiz echo komutunda kullanmış olduk. Fonksiyonu çağırırken de bu parametreye string bir değer atadık. Bu sayede fonksiyonu çağırırken eklediğimiz veri fonksiyon içinde kullanılabilir duruma gelmiş oldu. İsterseniz bu parametreye sabit bir varsayılan değer de atayabilirsiniz.

function merhaba ($isim = 'Dünya') {
     echo 'Merhaba, ' . $isim;
}

merhaba(); //Ekrana Merhaba Dünya yazar.
merhaba('Burak'); //Ekrana Merhaba Burak yazar.

Fonksiyonlarda Return Kullanımı

Önceki örneklerde fonksiyon tanımlarken ekrana echo ile çıktı verdik. Ancak fonksiyon sonucunda herhangi bir işlem yapmak yerine elde edilen sonucu bir değişkene atayabilmemiz de mümkün. Bu durumda return ile fonksiyon sonucunu döndürmemiz gerekir.

function merhaba ($isim) {
     $sonuc = 'Merhaba, ' . $isim;
     return $sonuc;
}

$degisken = merhaba('Burak');

Örnekte görüldüğü gibi $degisken değişkenine Merhaba Burak değerini atamış olduk. İsterseniz return kullanmadan da buna benzer şekilde değer döndürmeniz mümkün. Bu şekilde fonksiyonu çağırmadan önce tanımlayacağımız bir değişkenin değerini, fonksiyon içerisinde değiştirip daha sonra kullanmamız da mümkün. Bunun için parametrenin başına & işareti koymamız gerekiyor.

function merhaba (&$isim) {
     $isim = 'Merhaba ' . $isim;
}

$isim = 'Burak';
merhaba($isim); 
echo $isim; //Ekrana Merhaba Burak yazar.

Örnekte görüldüğü gibi $isim değişkeni başlangıçta Burak değerine sahipken fonksiyon ile işlem gördükten sonra değişkenin değeri Merhaba Burak oluyor ve bu şekilde kullanmaya devam edebiliyoruz.

Bu yazımızda PHP fonksiyon kullanımını inceledik. İlerleyen zamanlarda daha farklı fonksiyon örneklerini de paylaşmaya devam edeceğiz. Takipte kalmaya devam edin.

Yorum


Yorumlar

Hiç yorum yok. İlk yorumu sen yapabilrsin.