20 Haziran 2019 brkwel Yazılım

PHP Temel Bilgiler

PHP programlama dilinin en temel ifadelerini bu yazıda bulabilirsiniz.

Web tabanlı çalışmalar geliştirebileceğiniz PHP ile kodlamaya başlarken bilmeniz gereken bazı temel bilgiler bulunmaktadır. Aşağıda bu bilgileri sizler için bir araya getirdik.

.php Uzantılı Dosya Oluşturmak

Kodlamaya başlamadan önce içerisine kodlar yazacağımız .php uzantılı bir dosyaya ihtiaycımız olacak. Bu dosyayı en  basit şekilde bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Notepad++ programı ile oluşturabilirsiniz. Programı çalıştırdıktan sonra sırasıyla Dosya > Yeni seçeğinden yeni bir dosya açın ve yine Dosya > Farklı Kaydet seçeneğine tıklayıp dosya türünü PHP olarak seçerek kaydedin. İşte hepsi bu kadar.

PHP Kod Bloğu

Hazırladığınız .php uzantılı dosyaya yazacağınız kodlarınızın sunucu tarafından derlenebilmesi için <?php ... ?>  şeklinde kod bloğu kullanmanız gerekiyor. Kodlamaya başlarken <?php ifadesini kullanarak açıp, bitirirken ?> şeklinde kapatabilirsiniz.

<?php

// PHP kodlarını buraya yazabilirsiniz.

?>

 Komutları Ayırmak için Noktalı Virgül Kullanımı

PHP’de bazı durumlar hariç yazmış olduğumuz her komuttan sonra noktalı virgül ; kullanmamız gerekiyor. Eklemiş olduğunuz bu noktalı virgül komutun bittiğini işaret ediyor.

echo "Merhaba ";
echo "Dünya";

// İsterseniz tek satırda da yazabilirsiniz.
echo "Merhaba "; echo "Dünya";

PHP’de Tek Tırnak ve Çift Tırnak Arasındaki Fark Nedir?

Ekrana bir ifadeyi yazdırırken veya bu gibi durumlarda yazdırmak istediğimiz metinleri tırnak içerisine alırız. Ancak PHP’de tek tırnak ' ve çift tırnak " arasında bazı kullanım farkları vardır. PHP, tek tırnak içerisine yazdığımız tüm ifadeleri bir metin gibi algılar ve derlemeden ekrana yazar. Ancak çift tırnak içerisine yazacağımız değişkenleri derleyerek değişkenin sahip olduğu değeri ekrana yazar. Örneklemek gerekirse;

// echo komutunda tek tırnak kullandığımız için ekrana Merhaba $dunya yazar.
$dunya = "Dünya";
echo 'Merhaba $dunya';

// echo komutunda çift tırnak kullandığımız için ekrana Merhaba Dünya yazar.
$dunya = "Dünya";
echo "Merhaba $dunya";

PHP Kodlar Arasına Yorum Ekleme

Yazmış olduğunuz kodlar arasına derlenmesini istemediğiniz yorumlar eklemek isterseniz // veya /* */ ifadelerini kullanabilirsiniz.

// Tek satırlık yorum eklemek için bu ifadeyi kullanabilirsiniz.

/*

Bu ifadeler arasına 
çok satırlı yorumlar 
ekleyebilirsiniz.

*/

PHP kodları ile HTML Kodlarını Beraber Kullanmak

Oluşturduğunuz .php dosyası bir web tarayıcıda görüntüleneceği için HTML kodları ile beraber rahatça kullanabilirsiniz.

<p class="merhaba"><?php echo "Merhaba Dünya"; ?></p>

Bu yazamızda PHP kodlamaya giriş için bilmeniz gereken temel bilgilere göz attık. Bir sonraki dersimiz olan PHP echo Kullanımı ile ekrana ifade ve değişken yazdırmayı öğrenebilirsiniz.

Yorum

Yorumlar

Hiç yorum yok. İlk yorumu sen yapabilrsin.