15 Mayıs 2019 brkwel Nasıl Yapılır?

WordPress Tema Ayarları

Yeni yüklemiş olduğunuz Wordpress temanızın genel ayarlarını nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız bu yazımızı inceleyin.

WordPress site kurma serimizin bu yazısında daha önce kurmuş olduğumuz temamızı daha ilgi çekici bir hale getirebilmek için yapabileceğimiz özelleştirmelerden bahsedeceğiz. Bir önceki WordPress tema kurulumu yazımıza da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

WordPress Tema Nasıl Yüklenir?

Temanızı yükledikten sonra WordPress birçok farklı yöntem ile temanızı özelleştirmenize ve geliştirmenize olanak sağlıyor. İster temanız ile gelen özellikler ile isterseniz de kodlama bilgisi ile tema dosyalarınızı düzenleyebiliyorsunuz. Ancak bu yazılarımız herhangi bir kodlama bilgisi gerektirmeden her kullanıcıya hitap edecek şekilde olduğu için biz temanın bize sağladığı özellikler ve eklentiler ile bunu yapacağız.

Worpress Tema Ayarları Nasıl Yapılır?

Bu yazımız için örnek olarak blog sitelerinde kullanabileceğiniz Boston isimli sade bir tema kullanacağız.Yükleme sayfasında ücretsiz olarak aratıp yükleyebilirsiniz. Yazı serimizin devamında bu tema üzerinden adım adım ücretsiz bir blog sitesi nasıl kurulur işleyeceğiz. Temanızı etkinleştirdiğinizde eğer yüklemeniz gereken eklentiler var ise aşağıda resimde gördüğünüz gibi temanın size önermiş olduğu eklentiler için bir uyarı alacaksınız. Bu eklentileri hızlıca yükleyebilmek için Begin installing plugin linkine tıklayın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin. 

Wordpress Tema Ayarları

Açılan sayfada tüm eklentileri işaretleyin ve açılır kutudan Install seçeneğini seçip Uygula butonuna basın ve eklentilerin yüklenmesini bekleyin. Yükleme işlemleri tamamlandıktan sonra en altta bulunan linkten bir önceki sayfaya dönün ve yine tüm eklentileri seçip daha önce Install olarak seçtiğiniz açılır kutuyu Activate durumuna getirin tekrar Uygula butonuna basın.

Eklentileri etkinleştirdiniz. Şimdi Görünüm > Özelleştir seçeneğine tıklayarak çalışmaya başlayabiliriz.

Bu sayfada sitenizi özelleştirmenize yardımcı olacak farklı sekmeler bulunuyor. Burada bulunan sekmeler temadan temaya farklılık gösterse de temel bölümler çoğu bölümde mevcut. Bunları kısaca açıklamak istersek,

  • Site Kimliği – Sitenizin başlık, slogan ve logo gibi kısımlarını düzenlemenizi sağlıyor,
  • Renkler – Temanızın desteklediği renk seçenekleri belirlemenizi sağlıyor,
  • Arka Plan Görseli – Sitenizin arka planına resim eklemenizi sağlıyor,
  • Menüler – Temanızda mevcut menülere link eklemenizi sağlıyor,
  • Bileşenler – Temanızda bulunan bileşenleri kontrol etmenizi sağlıyor (Örneğin: Son Yazılar, Son Yorumlar vs.),
  • Tema Seçenekleri – Temanıza özel seçenekleri düzenlemenizi sağlıyor,
  • Ek CSS – Sitenize ekstra css kodu eklemenizi sağlıyor.

İlk olarak Site Kimliği bölümünden blog sayfamız için başlık, logo ve etkileyici bir slogan seçiyoruz. Alt bölümde bulunan ikon bölümünü de atlamayın ufak ama gerekli bir detay. Bu kısım tamam ise sıra siteminiz renklerinde. Renkler bölümünden blog sayfamızı temsil edecek renkleri tanımlıyoruz. Tabi isterseniz arka plan görseli de seçebilirsiniz bu tamamen size kalmış. Daha sonra ziyaretçilerimizin rahatça sitemizde gezebilmesini sağlayan navigasyon menülerini düzenlemek gerekiyor. Burada temanıza göre menüler görünüyor ve bu menüleri tek tek linklerinizi ekliyorsunuz. Son olarakta eklemiş olduğunuz menüyü temanızdaki uygun konuma yerleştirmek için konum seçimi yapıyorsunuz. Bu seçeneği alt kısımda bulabilirsiniz.

Bileşenler bölümü temamızın sağ, sol veya alt kısmına ufak eklentiler eklememize olanak sağlıyor. Örneğin sitenizdeki son yazıları veya ziyaretçi yorumlarını listeleyebileceğiniz kullanışlı özellikler bunlar. Seçip beğenip eklemek size kalmış. Ek css bölümünde ise eğer css kodlama bilginiz varsa sitenizin görünümünde daha detaylı oynamalar yapabiliyorsunuz.

Son olarak blog sayfamız aşağıdaki gibi görünüyor.

Sonraki yazımızda blog sayfamızı canlandırmaya devam edeceğiz. Takipte kalın.

Yorum

Yorumlar

Hiç yorum yok. İlk yorumu sen yapabilrsin.