24 Mayıs 2019 brkwel Nasıl Yapılır?

WordPress Ayarları Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda kurulumunu yaptığınız Wordpress sitenizin genel ayarlarını nasıl yapacağınıza göz atıyoruz.

Sıfırdan wordpress altyapılı site hazırladığımız serimizin bu yazısında sitemize faydalı etkileri olacak genel site ayarlarımızı nasıl yapacağımıza bakacağız. WordPress eklenti kurulumu yaptığımız bir önceki yazımıza da aşağıda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.

WordPress Eklenti Nasıl Yüklenir?

WordPress Ayarları

Sitemizin genel ayarlarına ulaşabilmek için her zamanki gibi WordPress admin paneline kullanıcı adı ve şifremiz ile giriş yapıyoruz. Giriş yaptıktan sonra sol menüde bulunan Ayarlar linki ile WordPress’in bize sunmuş olduğu çeşitli ayarlara ulaşabiliriz.

Genel Ayarlar Sekmesi

Bu sayfada sitenizin başlık, slogan, url ve tarih/saat biçimi gibi çeşitli ayarları bulunuyor. Burada sitenize kimliğini oluşturacak ve seo için önem taşıyan bir başlık ve slogan tanımlayabileceğiniz gibi tarih, saat ve dil ayarlarını üzerinde de değişiklikler yapabilirsiniz. Ayrıca sitenize ziyaretçilerin üye olabilmesini istiyorsanız burada bulunan Üyelik seçeneğini etkinleştirerek buna izin verebilirsiniz.

Yazma Ayarları Sekmesi

Yazma ayarları sayfasından sitenizdeki yazılar için varsayılan kategori ve yazı türünü tanımlayabilirsiniz. Örneğin birden çok kategori olan bir sitede yeni yazdığınız yazıya herhangi bir kategori seçmeden kaydederseniz yazı otomatik olarak burada tanımlanan kategoriye eklenecektir. Yazı türü ise yeni eklediğiniz bir yazının hangi türde eklenceğini belirler. Varsayılan olarak Standart ayarında kalması daha sağlıklı olacaktır.

Ayrıca sayfada bulunan e-posta ile yazma ayarı sitenize mail göndererek yazı yazmanıza olanak sağlıyan bir özelliktir. Bu özelliğe iilerleyen zamanlarda ayrıca bir yazıda detaylıca değineceğiz.

Okuma Ayarları Sekmesi

Bu bölümde sitenizin ana sayfasında görüntülenmesini istediğiniz seçeneği belirleyebilirsiniz. İsterseniz en son yazılarınızı listeleyebilir isterseniz de sabit bir sayfayı ana sayfanızda gösterebilirsiniz. ayrıca gösterilecek yazı adetlerini ve sitenizin arama motorlarında görünür olup olmamasını buradan ayarlayabilirsiniz. Seo açısından “Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış” seçeneğinin aktif olmaması oldukça önemlidir.

Tartışma Ayarları Sekmesi

Sitenizde ziyaretçiler tarafından yapılan yorumlar için gerekli birçok ayarı bu sayfada bulabilirsiniz. Örneği yeni ekledğiniz yazılarda yorumların varsayılan olarak kapalı yada açık olmasını burada bulunan “Yeni yazılar üzerine yorum yapılmasına izin ver” ayarını değiştirerek belirleyebilirsiniz. Ayrıca yorumlarda bulunmasını istemediğiniz kelimeleri de yine bu sayfada kara listeye ekleyerek engelleyebilirsiniz.

Ortam Ayarları Sekmesi

Bu sayfada sitenize yüklediğiniz resimlerin küçük, orta ve büyük boyutlarda genişlik/yükseklik ayarlarını azami veya asgari düzeyde belirleyebilirsiniz. Bu ayar sitenizin hızı ve kalitesi açısından oldukça önemlidir. Çünkü çok büyük boyutlu resimler sitenizi yavaşlatacağı gibi çok küçük boyutlarda resimler de sitenizin kötü görünmesine sebep oalcaktır.

Kalıcı Bağlantılar Sekmesi

Kalıcı bağlantı ayarları sitenizin seo değerleri için büyük bir önem taşımaktadır. Bu sayfada bulunan url ayarı ile yazılarınıza ait linklerin nasıl görüneceğinizi belirleyebilirsiniz. Seo açısından Yazı İsmi veya Ay ve İsim seçeneğini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bu ayarı çok sık değiştirmemenizde fayda var çünkü değiştirmeniz arama motorlarında index kayıtlarına girmiş mevcut linklerinizin bozulmasına sebep olabilir. İsterseniz en alt kısımda bulunan kategori ve etiketler için de bir bağlantı temeli belirleyebilirsiniz. Örneğin kategoriler için bağlantı temelini “kategori/kategori-adi/” şeklinde ayarlayabilirsiniz bunun için kategori temeli kısmına “kategori” yazmanız yeterli olacaktır. Aynı durum etiketler için de geçerlidir.

Gizlilik Ayarları Sekmesi

Son olarak bu bölümden siteniz için varsayılan olarak Gizlilik Politikası sayfasını ayarlayabilirsiniz.

Yorum

Yorumlar

Hiç yorum yok. İlk yorumu sen yapabilrsin.