7 Haziran 2019 brkwel Nasıl Yapılır?

WordPress Yedek Alma Nasıl Yapılır? (CPanel ve FTP Kullanarak)

CPanel ve Ftp kullanarak eklentisiz Wordpress nasıl yedeklenir merak ediyorsanız bu rehberimize mutlaka göz atın.

 Wordpress sitenizi ve hosting hesabınıza bulunan diğer dosya ve veritabanı içeriklerini sık sık yedeklemek sitenizde oluşabilecek sorunlarda geriye dönüş yapabilmek açısından oldukça önemlidir. WordPress sitelerde bu işlemi yapabilmek için birçok ücretli ve ücretsiz WordPress yedekleme eklentisi mevcuttur. Ancak yedekleme için en sağlıklı yöntemlerden biri CPanel ve Ftp hesaplarınızı kullanarak dosya ve veritabanı içeriklerini yedeklemektir.

Bu işlemi yapabilmeniz için iki farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve kolay olanı CPanel üzerinde bulunan Yedekleme Sihirbazı seçeneğidir. Bu seçenek hosting hesabınızda bulunan dosya, veritabanı ve eposta hesapları gibi birçok önemli veriyi arşiv formatında kolayca indirebilmenizi sağlar. Yedeklemesi kolay olsa da bu seçenek ile aldığınız yedeği geri yükleme işlemi bazı sunucularda uğraştırıcı olabilmektedir. Bu sebeple ikinci seçeneğe de göz atmanızı mutlaka öneriyoruz. Başlıklara ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Cpanel Yedekleme Sihirbazı ile Yedek Alma – 1. Yöntem

FTP ve Phpmyadmin ile Yedekleme – 2. Yöntem

Cpanel Yedekleme Sihirbazı ile Yedek Alma – 1. Yöntem

Yedekleme sihirbazı ile yedek alabilmek için öncelikle hosting firmanız tarafından size sağlanan bilgiler ile CPanel hesabınıza giriş yapın. Daha sonra ana sayfada bulunan Yedekleme Sihirbazı seçeneğine tıklayın.

Açılan sayfada sol tarafta bulunan Back Up butonuna tıklayın.

Bu aşamada sol tarafta bulunan Tam Yedekleme butonuna tıkayarak sunucunuzun tüm içeriğini yedekleyebilirsiniz.

Son aşamada Yedek Oluştur butonuna tıklayarak işlemi başlatabilirsiniz.

Yedekleme işleminin durumunu kontrol etmek için son sayfada Geri Dön butonuna tıklayarak indirilebilir yedeklerinizi kontrol edin.

İndirilebilir yedekler sayfanızda tar.gz formatında yedeklemesi tamamlanmış olan arşiv dosyasına tıklayarak kolayca bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu  arşiv içerisinde sunucunuzun tüm yedeği bulunmaktadır.

FTP ve Phpmyadmin ile Yedekleme – 2. Yöntem

Bu yöntem biraz daha manuel olsa da sunucunuz üzerinde bulunan dosyaları ve veribanı içeriklerinizi istediğiniz şekilde indirip yedeklemenize olanak tanır. İki adımdan oluşan bu yöntemde öncelikle bir ftp programı ile sunucumuza bağlanıp dosyalarımızın yedeğini alacağız ve daha sonra phpmyadmin üzerinden veritabanımızı dışa aktarıp yedekleme işlemini tamamlayacağız.

Öncelikle ftp kullanarak dosyaları bilgisayarımıza yedekleyebilmek için ftp hesabımıza bağlanmamız gerekiyor. Bunun için FileZilla programını bilgisayarınıza yüklemeniz ve hosting firmanızın size verdiği bilgiler ile sunucunuza bağlanmanız gerekiyor.

FileZilla İndir Ücretsiz

FileZilla programını yükledikten sonra hesabınıza bağlanmak için sol üst köşede bulunan simgeye tıkladıktan sonra Site Ekle seçeneğine tıklamanız ve sağ bölümde bulunan alana hosting firmanızdan aldığınız bilgileri girerek Bağlan butonuna tıklamanız gerekiyor. Resimde adımları takip edebilirsiniz.

Hesabınıza bağlandıktan sonra programın sağ bölümünde sunucu klasörlerinizi görebilirsiniz. Sol bölüm ise bilgisayarınızda bulunan klasörlerdir. Sağ bölümde sunucunuzun ana dizini olan public_html veya www klasörleri bulunmaktadır. Bu klasörlere girin ve içerisinde bulunan tüm klasörleri veya yedeklemek istediğiniz klasörleri sırasıyla seçin. Daha sonra sol bölümde bilgisayarınızda bu dosyaları aktarmak istediğiniz klasöre giriş yapın ve dosyaları tuıtup sağdan sola sürükleyin.

Bu işlemden sonra dosya aktarımı başyacaktır. Alt kısımda görünen kuyruktaki dosyalar sıfıra ulaştığında aktarım bitmiş olacak ve dosyalarınızı başarıyla yedeklemiş olacaksınız.

Dosyalarınızı yedekledikten sonra sırada phpmyadmin üzerinden veribanınızı yedekleme işlemi var. Bunun yine hosting firmanız size vermiş olduğu bilgiler ile CPanel hesabınıza giriş yapın. Bu aşamada hosting panelinizde eğer phpmyadmin erişiminiz farklı bir uygulama üzerinden yapılıyor ise oradan erişiminizi sağlamanız gerekebilir. Bu bilgiyi firmadan alabilirsiniz.

Phpmyadmin hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol listeden yedeklemek istediğiniz veritabanını seçin ve sağ bölümde bulunan sekmelerden Dışa Aktar sekmesine tıklayın.

Açılan sayfada yöntem olarak Hızlı seçeneğini işaretleyin ve biçim olarak ta SQL biçimini seçin. Aşağıda bulunan Git butonuna tıkladığınızda .sql uzantılı veritabanı dosyanız bilgisayarınıza indirilmeye başlayacaktır.

İşte hepsi bu kadar. Artık site dosyalarınız ve veritabanı yedeğinizi bilgisayarınızda saklayabilirsiniz.

Yorum

Yorumlar

Hiç yorum yok. İlk yorumu sen yapabilrsin.